Sunday 24 January 2016

Resepi : Potato Carrot Mozarella Cheese Ball

Jadi popular terus potato & carrot mozarella Cheese ball ni sbb omputih buat video ni nampak sangat sedap 😂

Bahan-bahan :

Kentang Ubi
Lobak merah
Mozarellah Block
Bread Crumb
Garam
Lada sulah (jika nak) 
Tepung Gandum


Rebus kentang dan lobak merah sehingga embuk (kalau nak senang, jangan lembut sangat)


Lenyekkan bahan rebus tadi 

Tadaaa dah jadi. Boleh letakkan garam, lada sulah dan tepung.

Ambik sedikit lenyekkan tadi, untuk buat bebola, masukkan mozarella kuantiti yang sesuai dan bulatkannya.

Gorengkan separuh masak, kemudian

Pecahkan telur dalam mangkuk, kemudian salut dgn bread crumbs lepas tu salut semula dgn telur lepas tu, salut semua dgn bread crumbs.



Masukkan dalam tupperwear. 

*nasihat : masukkan dalam amount yang sikit dalam tupperwear, sebab kalau you'oll nak masak, keluar dan masukkan balik dalam fridge tak sedap

Good tip for bila keluarkan barang beku, letak kat bahagian chiller for 24 hours. 

Atau kalau mmg nak masak de-frozen dulu kat bawah sebab benda tu boleh rosak jika terus keluarkan dr freezer



No comments:

Post a Comment