Hotdog + Fishball + Terung Masak Cili Api
Bahan-bahan kisar:
- Cili api 17-23 tangkai (bergantung kepada kuantiti)
- jika cili api yang dibeli jenis terlampau pedas, campur kan sedikit cili merah.
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1cm halia
Bahan-bahan Masak :
- 1 batang terung panjang (potong menyereng)
- 1 paket kecil fish ball (dipotong 4)
- 2 batang hotdog (dipotong menyereng)
- 2 biji tomato (dipotong 4)
- Goreng terung bersama kunyit dan garam kemudian asingkan.
- Tumiskan bahan-bahan kisar tadi bersama (minyak yang digunakan untuk menggoreng terung tadi) sehingga naik minyak. Sementara menunggu naik minyak, masukkan fishball dan hotdog.
- Sudah naik minyak , masukkan garam dan gula sehingga cukup rasa dan masukkan tomato. Kalau terasa pedas lagi, masukkan gula dan tomato sehingga kurang rasa pedasnya.
- Kemudian masukkan terung yang dah digoreng tadi kemudian, gaulkan sehingga 2 minit dan boleh angkat masuk dalam pinggan.
Untuk pengetahuan korang, aku masak cincai bebenar =.= Dan aku tak ikut sangat kuantiti tu. Aku main bantai :D tapi tak pernah pulak tak menjadi!
Bahan-bahan masak tu, korang boleh tukar ikut suka . Sama ada nak ikan bilis saja pun boleh, nak masak ikan keli pun boleh! semua serba boleh :)
Selamat mencuba!
p/s : Sorry sebab tak der gambar. Tak ingat nak tangkap pic :)
>>buat Kak Ary , dan Nana (officemate) thanks sebab kata SEDAP! Nyamnyam